zaterdag 24 januari 2009

Plakken en knippen

Even een stukje gegoogled. De tape werkt echt goed. Vandaag heel rustig aan gedaan. En heb vrijwel geen last meer. Maandag leer ik hoe ik zelf moet tapen. Zal dit moeten doen als ik ga lopen. Hoe dan ook, wat is er nou precies aan de hand. Wel lees het onderstaande.

Het klachtenbeeld: De pijn is geleidelijk ontstaan. De pijn is diffuus rondom of achter de knieschijf gelokaliseerd. De klachten worden geprovoceerd door traplopen, hardlopen, fietsen of langdurig zitten. Vermindering van de klachten treedt op door rust. Tijdens traplopen, met de knie in ongeveer 90 graden buigstand is er vaak veel pijn. De knie voelt instabiel aan. De neiging door de knieën te zakken kan bestaan. Soms kraakt de knie. De knie kan "haperen" bij strekken of buigen.

Therapie:
De belangrijkste behandeling blijkt de training van de bovenbeenspieren te zijn. Gerichte krachttraining van de beenstrekkers vormt de spil van de behandeling. De klachten ontstaan, volgens McConnell, doordat de knieschijf verkeerd gaat sporen in de groeve van het bovenbeen, waar zij normaal recht doorheengaat. De spier aan de binnenzijde van de knie gaat door een veranderende belasting minder doen, zowel qua kracht als coördinatie. Gevolg is dat de spier aan de buitenzijde van de knie relatief harder werkt, waardoor de knieschijf aldaar tegen het kraakbeen en bot gaat schuren. Dit levert pijn, irritatie van het kapsel (ontstaan van zwelling) en banden op. Door middel van een tapetechniek kan de fysiotherapeut de knieschijf beter laten sporen op de onderlaag zodat er met veel minder pijn getraind kan worden.


Dus moet te verhelpen zijn. Er is speciale tape dus dat kan een fun iets worden. Damn moet ik wel mijn benen voor een deel scheren. Je moet er wat voor over hebben.

blog comments powered by Disqus